Veilig ademhalen met het juiste mondmasker

Veilige mondkapjes

Een mondmasker is een goed hulpmiddel om corona te voorkomen, maar het is wel belangrijk dat je het juiste mondmasker gebruikt. Niet alle mondmaskers beschermen voldoende om je goed te beschermen tegen corona. Lees hier wat het juiste mondmasker is om veilig adem te halen. 

Stoffen mondmasker

Al snel na het begin van de coronapandemie begonnen winkels corona zelftesten en modieuze mondmaskers te verkopen van stof. Zelfs de high-end modehuizen maakten dergelijke mondkapjes. Ze zagen er heel leuk uit, maar deze mondmaskers zijn helaas niet veilig om je te beschermen tegen corona.

Chirurgisch mondmasker

Andere populaire mondmaskers zijn de chirurgische mondmaskers. Deze wegwerpmaskers werden voor de pandemie met name in ziekenhuizen gebruikt. Er zijn verschillende soorten chirurgische mondmaskers die een verschillende graad van bescherming bieden tegen corona.

Type I 

Dit zijn medische mondkapjes die ongeveer 95% bescherming bieden tegen deeltjes in de lucht. Deze mondmaskers kun je dan ook prima gebruiken om jezelf tegen corona te beschermen in buitenruimtes. Ze zijn alleen niet geschikt voor medisch personeel

Type II

Dit type mondmasker beschermt iets beter tegen corona dan type I. Dit mondmasker beschermt maar liefst 98% tegen aerosole deeltjes. Dit is een van die mondmaskers die door het Outbreak Managment Team (OMT) word aangeraden. 

Type IIR

Een chirurgisch mondmasker type IIR is een mondmasker dat voor 98% beschermt, maar ook nog eens geen vocht doorlaat. Het is het soort mondmasker dat met name wordt gebruikt door medisch personeel. Het is moeilijker om met dit mondmasker adem te halen. 

FFP mondmasker

In veel Europese landen is vastgelegd dat mensen een FFP2 mondmasker moeten dragen als er weer een pandemie is. Een FFP2 mondmasker is een voorgevormd wegwerpmondkapje met elastische bandjes. Het masker beschermt voor 94%. Een andere optie is om een FFP3 mondmasker te gebruiken dat voor 99% bescherming biedt. Wie dit masker gebruikt zal wat meer moeite hebben met ademhalen. 

Welk mondmasker is het beste? 

Sommige mensen zullen denken dat meer bescherming beter is, in principe is dat ook zo maar je moet nog wel goed kunnen ademen. Daarom raad het RIVM en het OMT aan om chirurgische mondkapjes type II te gebruiken. Ga je op vakantie dan is het aan te raden om FFP2 mondmaskers te kopen. In veel landen is het verplicht om deze te gebruiken. 

Heb je ondanks het gebruik van een mondmasker toch het idee dat je corona hebt dan is het aan te raden om zo snel mogelijk een PCR-test te laten doen.